≡ Menu

Защо е толкова необходим сънят?

Сънят е не само начин, да си отпочинем от натовареното ежедневие, а е изключително необходим за нормалното функциониране на имунната ни система. В резултат на съня мозъкът функционира нормално и ефективно, а работоспособността се повишава. Нивото на растежния хормон се увеличава по време на дълбокия сън, синтезът на белтъци се повишава, и като цяло метаболитните процеси се ускоряват. Доказано е, че сънят през REM фазата спомага процесите на обучение, а едно от доказателствата за това са новородените. Те имат огромна нужда от сън тъй като те непрестанно изучават света около себе си. Установено е, че REM съня изключително много спомага научаването на различни умения, липсата му затруднява този процес.

От колко сън се нуждаем ?

Факторите определящи отговора на този въпрос са наистина много. Един от тях със сигурност е възрастта. Както на всички е ясно най-голяма нужда от сън имат новородените – около 16 часа дневно. На възрастните им е достатъчно 7-8 часа, а при децата – около 10 часа. Нуждата от сън се повишава при бременност с няколко часа на ден.

Нуждата от сън се определя още от това дали сънят ни е бил достатъчен през последните няколко дни, както и от работата ни.

Правени са различни изследвания с доброволци, които показват, че липсата на някои от фазите на съня води до загуба на координация и по-висока възбудимост от обикновено, дезориентация, потиснатост, а може да доведе дори и до халюцинации.

Редовната липса на качествен сън може да се натрупва, в резултат на което организма се адаптира доста по трудно към работа, логическото мислене рязко се намаля, засяга се паметта, вниманието и концентрацията. Трябва да се знае, че различните стимуланти както и кофеина няма как да компенсират липсата на сън. Освен това важна е не само продължителността на сънят, но и неговото качество. Ако по време на сън се събуждаме често, това нарушава цикличността на съня това може да попречи достигането до някои от отделните стадии.

Има много фактори, които подтиснат REM фазата на съня. Такива са тютюнопушене, алкохол, както и някои лекарствени препарати.

Любопитни факти за съня:

  1. Хората спят около 3 часа по-малко от приматите – при тях сънят продължава около 10 часа.
  2. Рекордът за най-голям период без сън е 18 дни и 21 часа. Рекордът е поставен по време на състезание на люлеещ се стол. Състоянието на рекордьора е било лошо.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!