≡ Menu

Как да прекараме една незабравима ваканция на язовир Цонево

Язовир Цонево попада сред листа на местата, които трябва да бъдат посетени в България. Макар малко хора да знаят подробности относно мястото и околността, язовирът си остава сред най – харесваните от верните си почитатели и посетители. Красивата природа, историческите и природни забележителности в околността и възможността за практикуване на риболов привличат все повече ентусиасти решили да избягат от градския шум и суета.

Язовир Цонево се разполага в област Варна и по – точно, в Източна Стара планина. Язовирът се намира в посока югозапад от село Цонево. Той се използва като изравнител на река Луда Камчия и язовир Камчия. Освен като изравнител, язовир Цонево служи и за напояване и водоснабдяване на околността. Според направената статистика и измервания, язовир Цонево се подрежда на трето място по големина и заемана площ в България. На по – възрастното поколение, името на този язовир може да не говори нищо. В миналото, водното пространство е било познато като „Георги Трайков“.

Водното богатство на язовира е завидно. Запалените риболовци трябва да знаят, че отправяйки се към Цонево трябва да носят със себе си пълен арсенал от риболовни принадлежности и въдици.

Във водите на язовира могат да бъдат уловени риби от различни видове – бял амур, платика, каракуда, пъстър толстолоб, слънчева риба, уклей и шаран. Истинските майстори на риболова могат да опитат късмета и знанията си в опити да уловят сом. Риболовът се развива главно в две направления – любителски и стопански. Природните условия позволяват и развитието на лова. В местностите около язовира могат да бъдат срещнати и отстреляни дива свиня, вълк, сърна, благороден елен, чакал, фазан, лисица, бекас и други. Преди да се насочите към местността за лов се убедете, че притежавате всички необходими разрешителни и не прекрачвате границите на определения ловен сезон.

За любителите на спокойствието и еко туризма ще отбележим, че местността около язовир Цонево предлага щедро избор на туристически пътеки, планински разходки и практикуване на колоездене. В близост до язовира се намират Тулумовата пещера (разположена на връх Арковна), Чудните скали, крепостта Овеч, водопада Куза Скока ( край село Лопушна ), скалния манастир Рояк, екопарк „Водениците“, резерватите „Върбов дол“ и Калфата“. Когато говорим за язовир Цонево трябва да се спрем по – обстойно на природния феномен, Чудните скали. Образуванията представляват скални игли, които наподобяват кули на замък. Тези скални образувания могат да бъдат видени в непосредствена близост до бреговете на самия язовир. Целият скален ансамбъл се състой от три масива. Много често, скалите са първите природни забележителности, които карат пътуващите да спрат и да се отбият до язовира за кратка почивка.

Язовир Цонево разполага с комплекси, в които всеки може да се настани за няколко нощи. Мястото е богато както на риба, така и на красиви природни пейзажи и забележителности.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!