≡ Menu

За какво служи форекс техническия анализ?

Пазарът на валутната търговия е с огромен обем. Forex пазарът е с обем 4 трилиона долара ежедневен оборот. Световните финансови пазари се менят в следствие на множество фактори и поради тази причина съществуват два типа анализи, които помагат на трейдърите да взимат решения относно начина на търгуване, т.е. кога да заемат дълга или къса позиция. Фундаменталният анализ на форекс пазара дава общи прогнози, докато техническия дава ясна визия за точните нива на цените на пазара. Той се основава на теорията на Дау, който някога е бил редактор на Wallstreet Journal. Тя отразява поведението на пазарните индекси на фондовата борса.

Техническия анализ проучва цените, обема и движенията на пазара и ги отразява чрез графики.Те изобразяват зигзакообразно движение, с посока и амплитуд амежду върховете и дъната. Изобразяват цената в три направления – възходящо, низходящо и хоризонтално. Тренда е понятието, което се използва за движението на цената. Икономическите процеси са доста сложни и циклични, което означава, че когато започне определено движение в дадено направление има определена вероятност то да продължи. Съществува възходящ тренд, който се характеризира с последователни върхове, отразени в серия от последователни върхове и дъна във възходяща посока. Когато обаче се наблюдава движение в обратна посока, т.е. низходящо, се наблюдава низходящ тренд. Обикновено търговците на форекс пазара използват и термина „консолидационна зона“. Тя обризува състоянието на графиката, при което едно движение е изчерпано. В консолидационна зона валутните котировки се движат в тесни граници. Според статистиката, когато се наблюдава низходяща тенденция (или тренд) играчите на валутния пазар заемат къси позиции, а когато се наблюдава възходяща тенденция се случва точно обратното – заемат къси позиции.

Форекс техническия анализ се концентрира върху активността на основния интрумент и се основава на три принципа. Първият от тях е действието,т.е. Реално цената отразява нивото на търсене и предлагане, политическите и икономическите фактори, настроенията на инвеститорите. Много важно за форекс техническия анализ е факта, че историческите събития се поватрят,т.е.времената се менят, но човешката психология остава почти същата. Поради тази причина се използват теории като : Теория на числата, Вълнова теория на Елиът, Трендови индикатори и др.

Този вид анализ има доста голяма значимост както за търговията с фючърси за нефт или злато, така и за сделките със суровини като кафе, памук и захар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!