≡ Menu

Здравословни проблеми, причинени от затлъстяване

Затлъстяването е състояние, което може да доведе до проблеми както с външния вид така и такива свързани със здравето. По-долу са изброени някои здравословни проблеми, които са предизвикани от затлъстяването, а именно:

  • Високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Хората с наднормено тегло са по-склонни да имат високо кръвно, поради което риска от сърдечно съдови заболявания, инсулт и др. е много по-голям. Допълнителните мазнини в тялото намаляват притока на кислород към сърцето, което води до болка в гърдите. Всичко това, съчетано с високо ниво на холестерола, увеличава шансовете за сърдечен удар.
  • Диабет. Затлъстяването също така увеличава вероятността от диабет тип 2. Когато един човек страда от диабет се намалява секрецията на инсулин от панкреаса. По статистически данни повече от 80% от хората, страдащи от диабет тип 2 са с наднормено тегло.
  • Проблеми с дишането. Един от основните проблеми, причинени от затлъстяването е проблема с дишането, който включва астма, сънна апнея и др. Това състояние кара пациента да усеща задушаване, което може да доведе до сърдечна недостатъчност.
  • Подагра. Това е състояние при което в кръвта на пациента има високи нива на пикочна киселина, която се преобразува във вещество, което се втвърдява около ставите. Доказано е, че внезапната промяна в хранителния режим в рамките на кратък период от време може да увеличи шансовете за атака на подагра.
  • Рак. Затлъстяването може да бъде една от причините за появата на рак на гърдата, на матката, на дебелото черво и др.

Всеки човек е наясно с проблемите които създава наднорменото тегло. Причините за това състояние могат да бъдат различни, но е важно да се направи решителна крачка за борба с това заболяване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!