≡ Menu

Зоо портал разкрива интересни факти за кучето

Домашното куче е опитомена форма на сивия вълк, който е член на кучешкото семейство и принадлежащ към разред Хищници. Повече любопитна и интересна информация за опитомяването и общите характеристики на домашното куче, ще научим от популярният зоо портал.

Опитомяване

Кучето се е разпространило изключително бързо като вид. За кратко време то става много ценно за началото на човешкото колонизиране и заселване. От древни времена кучетата са били ценени от човека, а едно от главните неща, за които са използвани бил ловът. По- късно кучетата били обучавани да събират стадото, а с времето станали верни помощници на военните и полицията. Подпомагат успешно хора с увреждания и не на последно място, те са верни и мили домашни любимци.

Зоопортал Баубау споделя интересният факт, че 15 000 години след тяхното опитомяване, кучетата се разделят на няколко подвида, сформирани на групи, чийто морфология и поведение са били основен критерии категоризирането им.

Хората отдавна са започнали да развъждат умишлено кучета, според нуждите от техните специфични качества и отличителни черти. Благодарение на селекцията, са се получили стотици породи, които се различават по поведение и морфология от всеки друг бозайник. От прочетеното в популярния сайт за животни, ще дам няколко примера:

  • Височината, която е измерена в холката е различна- до няколко инча при породата чихуа хуа, до няколко метра при голямата ирландска хрътка
  • Космената покривка се различава значително- тя може да бъде дълга или къса, права, къдрава, гладка, мека, груба и вълнеста
  • Цветовете варират през сиво и бяло до кафяво и черно ( светло или тъмно)

История и еволюция

От страниците на зоопортал разбираме, че домашните кучета в голяма степен са унаследили поведението на своите прародители- вълците. Кучетата са животни, имащи сложна система на поведение. Всяко куче има определено място в йерархията, ако живее в група или глутница. Те проявяват различни качества чрез не словесни комуникации, разкриващи възможностите на съзнанието им. Именно тези сложни методи на социално поведение и общуване се смятат за отговорни за добрите им тренировъчни умения, игривост, умело обучение и сприятеляване с хората.

Историческите данни, предоставени от сайтът за животни показват, че кучето действително се зародило от вълк. Научните доказателства посочват Източна Азия за прародината на кучето. След това много бързо то се разпространява из целия свят, достигайки и до Северна Америка, 8000 години преди Хр.

Едни от най- старите групи кучета, показващи най- голяма изменчивост в генетиката и имащи най- сходни качества с техните предци са срещани предимно в Азия и Африка. Тези представители са от породите Ласа Апсо, Басенжи и Сибирско хъски.

Според популярният зоо портал, любопитен се оказва фактът, че породи, смятани за много стари, като Испанския Ибиза Хаунд и Фараоновото куче, са създадени доста по- скоро.

Някои съвременни учени са на мнение, че основна роля за опитомяването на кучето е промяната в начина на живот на хората. Преди около 15 000 години хората започнали да водят все по- заседнал начин на живот, развиват успешно земеделието и образуват големи селища. Уседналият начин на живот предполага и към големи запаси с храна, които привличат глутници от кучета, които хората постепенно опитомили.

Антрополозите смятат за най- голямо предимство на кучетата тяхното силно развито обоняние, което умело използват при лов и преследване на плячка. Това вероятно е един от ключовите фактори, поощрил хората да опитомят кучето. Още много любопитни и интересни твърдения ще откриете на страниците на популярният портал за животни.

Кучетата като домашни любимци

Най разпространената междувидова връзка е тази между кучето и човека. Определено тяхното взаимно съжителство е от хиляди години назад. Популацията на кучетата се е увеличила значително след периода на Втората световна война. През 50- те и 60- те години на XX век, кучетата са били използвани основно за пазачи на стопанства, домове, складове и др. Отглеждани са предимно на открити места в кучешки колиби.

От средата на 80- те години се наблюдават значителни промени относно мястото, което заема кучето в живота на хората.

Сайт за животни ви информира за две основни тенденции в статута на домашните кучета:

  • Кучето трябва да се приспособи към начина на живот и характера на стопанина
  • Кучето да си остане куче и да изпълнява обичайните си задължения, за които е приспособено.

Ако искате да знаете повече за отделните видове, известният български зоо портал предоставя много полезна и интересна информация за различните породи кучета.

Кучета, използвани за работа

През годините тези кучета са били обучавани за лов, охрана, дърпане на товари и като верни помощници на животновъдите. В днешно време много кучетата са обучавани, като верни помощници на хора с различни увреждания.

В популярният зоо портал наричат кучетата, включвани в човешките дейности „работни кучета”. Те са обучени за работни нужди, тренирани са стриктно да изпълняват своите задължения. При тях връзката куче- стопанин е много различна, в сравнение с връзката между стопанин- домашен любимец.

Кучета за състезания

С времето са обособени специални селекции от издръжливи кучета за спортни надбягвания с кучета. Някои от породите хрътки са най- често използваните състезателни кучета. Като състезателни видове, могат да се определят и кучетата дърпащи шейни.

Декоративни кучета

От древни времена тези кучета се използват, за да красят домовете на кралските особи. Такива породи са пекинезите, териерите и чихуа хуа.

Зоо портала ви предлага изобилие от снимкови материали, и подробно описание на всички породи и видове кучета.

Сетива на кучето

Зрение

Специалистите от най- големият сайт за животни са на мнение, че зрението на кучето не е от най- развитите му сетива. Въпреки това то може да улови и най- слабото движение, както и да разпознае своя стопанин от далече. При различните породи, очите са с различен цвят, форма и размер. При някои видове визуалният диапазон може да достигне до 270 градуса, докато при хората достига едва до 180 градуса. Съществуват кучета, предразположени към късогледство, такива са например Ротвайлерите.

Слух

Кучетата са способни да улавят много повече високочестотни звуци от хората. Четириногите ни приятели притежават уникалната дарба да мърдат ушите си. Така могат безпроблемно да установяват различното местоположение на обектите, издаващи звукови сигнали. Ушите им са съставени от 18 на брой отделни мускула, които могат да мърдат.

Обоняние

От популярният зоо портал разбираме, че обонятелните луковици на кучетата са с около 40 пъти по-големи от тези на хората, ако бъдат съпоставени с размера на мозъка им. Обонятелните рецептори, които притежават кучетата наброяват от 125 до 250 милиона. Безпогрешно могат да надушат миризми, които хората никога няма да могат да усетят. Винаги влажният нос спомага за улавяне на миризмата, спрямо посоката на вятъра.

Посетете страниците на най- големият портал за животни, за да научите още много любопитни и полезни факти за вашите домашни любимци. Запознайте се с особеностите и качествата на отделните породи кучета.

За повече информация: вятъра.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!