≡ Menu

Използвайте енергията на слънцето, накарайте го да работи за вас, чрез соларни панели

Не се ли чудите, когато плащате сметката за тока всеки месец, дали няма друг по-евтин начин да получавате електроенергия и същевременно да намалите разходите си. В повечето случаи, започваме да си водим отчет за разходите и накрая излиза, че винаги сметките са високи и всеки месец се повтаря същото. Докато се чудим какво да измислим, ние сме заобиколени от безплатен източник на енергия, с него ставаме сутрин и го виждаме през целия ден. Ако успеем да уловим слънчевата енергия, която се получава за 1 седмица и я превърнем в електричество, тя ще е достатъчна да захрани цялата планета.

Тук става въпрос за България, защото тя е страна, която е много подходяща за улавяне на слънчевата енергия. Има много слънчеви дни през годината, така че това ни дава шанс да извлечем максимума от нея. Трябват ни само подходящи соларни панели, които да улавят лъчите, а не да се губят напразно.

Какво всъщност са слънчевите панели?

Соларните панели са устройства, които служат за улавяне на слънчевата светлина. Върху тях има гъста мрежа от фотоволтаични клетки.

Слънчевите панели улавят светлината от слънцето и я превръщат в енергия, която може да бъде използвана като обикновен ток за битови нужди, отопление и дори за промишлена употреба. Панелите се монтират там, където има повече слънчева светлина, която попада директно върху тях, след като тя бъде уловена от панелите, те я превръщат в енергия, която се складира в специални акумулатори. Много хора си задават въпроса, колко панела ще са им необходими, за да осигурят енергия, достатъчна да захрани тяхното домакинство. Зависи от потреблението, една соларна клетка с диаметър от 1.5 метра, създава ток около 2 ампера на 2 волта.

Ако например използвате по около 50 – 70 литра топла вода дневно, за да си я набавите със соларни панели, ще ви трябва около 1кв.м. соларна площ, казано по-просто – за едно четиричленно семейство, 2 соларни панела с площ 4 – 4,80 кв.м. ще свършат работа. Слънчевите панели могат да бъдат използвани, както може би знаете, за затопляне на вода, но освен това, те стават и за отопление, което ги прави предпочитани пред много други източници на енергия.

Много хора мислят, че соларните панели действат само през лятото, това е грешно схващане. Те работят със слънцето, с неговите лъчи. За тях няма значение каква е температурата навън, а както знаете и през зимата има слънце. Много е важно, когато се монтират, каква е конструкцията на покрива и под какъв наклон ще бъдат поставени.

Естествено, вие няма да се занимавате с тези неща, ако решите да си поставите слънчеви панели, ще извикате фирма, от която ще преценят къде и как е най-добре да бъдат поставени. Пример за такава фирма, която се занимава с фотоволтаични системи. Тя е утвърдена на пазара и в нея работят само специалисти, които са професионалисти в тази област. Те ще отговорят на всичките ви въпроси и ще ви посъветват.

Можете да видите различните предложения, които предлага компанията на интернет страницата ни ще откриете със сигурност подходящи и много качествени соларни панели, ще се запознаете и с условията за изработка и монтаж.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!