≡ Menu

Имате автомобил, но нямате сключена “Гражданска отговорност”

Вие притежавате автомобил, който не управлявате и не смятате да управлявате скоро. Застраховката му “Гражданска отговорност” е изтекла, а вие се колебаете дали да я подновите?

Според българското законодателство отговорът е „да”. Ако автомобилът Ви не е спрян от движение, той задължително трябва да притежава тази застраховка. Но не само законът може да Ви задължи.

Ако Вие ще управлявате автомобила си след време, то тогава трябва да помислите за евентуалните вреди, които може да нанесете върху имуществото, здравето или живота на хората при инцидент на пътя.

Вие имате две възможности в този случай. Първата възможност, ако смятате, че ще Ви е необходим автомобила през следващата една година, е да спазите 14-дневния срок от изпращане на уведомлението да сключите “Гражданска отговорност”.

Втората възможност е в случай, когато сте решили, че автомобила няма да Ви бъде необходим през следващите 12 месеца, тогава е най-удачно да подадете писмено заявление до КАТ и да спрете автомобила си от движение. Заявление трябва да подадете в КАТ, където е извършена регистрацията на автомобила и заедно с това трябва да върнете малкия регистрационен талон на автомобила.

Когато вече имате намерение да управлявате автомобила си и да сключите застраховка “Гражданска отговорност”, можете да върнете колата си в движение, като за този цел подавате молба в КАТ.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!