≡ Menu

Какви са причините и признаците при появата на стомашна язва

Стомашната язва се характеризира с нарушената цялост на лигавицата на стомаха. Язвата е с големина около 0,5 см. в областта на стомашно чревния тракт. Обикновено заболяването е съпроводено с много болки. От 70-90% от всички заболявания от язва са свързани с бактерията Хеликобактер Пилори, спираловидна форма на бактерия, която обикновено живее в киселата стомашна среда. Но дори и при наличието на този факт, само 40% от случаите на язва са правилно диагностицирани. Стомашната язва също може да бъде причинена от приема на лекарства като ибупрофен, аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства или нестероидни анти-възпалителни лекарства. Също така от съществено значение за появата на стомашна язва има фамилната анамнеза.

Това, което повечето хора не знаят е, че повечето стомашни язви или пептични язви, в действителност не се развиват в стомаха, а в тънките черва или дванадесетопръстника. Само малък процент от стомашната или пептична язва се появяват в стомаха. Само 4% от тези язви са причинени от злокачествени тумори. За да се изключи развитието на рак е необходимо да се направят няколко биопсии. Обикновено пептичната язва на дванадесетопръстника е доброкачествено заболяване.

В повечето случаи язвата на стомаха е много болезнено състояние. Болката се появява след около 3 часа след хранене. Обикновено язвите се лекуват и след това се появяват отново. Болките намаляват и изчезват в рамките на часове или дни и в даден момент се повтарят. Стомашната язва може да предизвика появата на усложнения, ако не се лекува навреме. За да се предотвратят усложненията е препоръчително да се потърси медицинска помощ, за поставяне на правилна диагноза и незабавно лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!