≡ Menu

Хепатит С – бързо представяне

Това разстройство е заболяване на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит С, известен още като HCV. Ранните симптоми на хепатит С могат да бъдат много силна умора, която обикновено пациентите пренебрегват, докато не се появят другите симптоми. Тези по-късни признаци са болки в корема, по-тъмен цвят на урината, кожата става жълта на цвят, заради което самата болест е позната като жълтеница. От пациентите, които имат остър хепатит С, около 25% се възстановяват напълно, но останалите остават постоянно с този здравословен проблем. Това състояние се нарича хроничен хепатит С.

Преди години най-разпространеният начин за предаване на хепатит С е бил при преливане на кръв, но с днешните процедури за тестване на кръвта, рискът от заболяване вече е изключително малък. Сега най-високата рискова група е тази на хората употребяващите интравенозни наркотични средства. Те споделят общи игли и спринцовки и така си предават различни телесни течности и кръв, а това е най-сигурният начин за заразяване.

Хепатит С може да прекара дълго време в тялото, без приемника да усети присъствието му. Понякога се получават симптоми, които могат да бъдат сбъркани с тези на грип или някой други вирусни заболявания. Болестта може да бъде открита при случайни кръвни тестове.

Всеки пациент, който има хроничен хепатит може в последствие да развие цироза на черния дроб, като в крайна сметка може да се стигне и до чернодробна недостатъчност и смърт.

Най-сигурният начин за предпазване от хепатит С е имунизацията срещу болестта и избягване на рисковите фактори с високата лична хигиена. Развитието на всякакъв тип болести е страшно, но хепатитът е доста травмиращ, заради асимптоматичното му протичане и заблуждаващите признаци, които има. Той може да се установи в доста късен етап, което прави лечението му изключително трудно, а понякога и невъзможно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!