≡ Menu

Какви са рисковете при invitro оплождането?

Какво представлива invitro оплождането

Много двойки и семейства с репродуктивни проблеми поемат хиляди рискове, за да се сдобият с дете. Методът invitro им дава възможност да усетят щастието да бъдат родители. Но в същото време, той се характеризира с няколко етапа, при които съществува голяма опасност от увреждане на организма на жената и на плода. При първата фаза, обикновено се диагностицира стерилитет при един от партньорите. Безплодието се установява при двойки, които в продължение на дълъг период от време не са успели да имат деца. При жените се говори за безплодие и когато са претърпели няколко спонтанни аборта един след друг. Стерилитетът при мъжете се установява в случай, че той не произвежда здрави сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетките. При такава ситуация, някои семейства избират алтернативата на invitro оплождането.

Фази на invitro процедурата

След като е установен проблема, първата фаза е завършена. Втората фаза от процеса е стимулирането на яйчниците, с цел да се подобри ефективността на произвежданите яйцеклетки. Това се получава с помощта на лекарствени средства, които могат да бъдат причина за развиването на алергични реакции и различни форми на овариална хиперстимулация. Свръхстимулацията може да рефлектира върху функциите на яйчниците до такава степен, че да се наложи прекратяване на терапията. В следващият етап на процеса invitro се използва интравагинален ултразвук, за да се проследи растежа на фоликулите, е които се развиват яйцеклетките.

Какви са рисковете при процедура invitro

Този етап не крие особени рискове за жената и единственото, което може да се изпита от него е общо неразположение или дискомфорт. След тази стъпка, яйцеклетките се изваждат извън организма на жената чрез трансвагинален ултразвук. Този метод крие големи рискове и при него се срещат инфекции, алергични реакции и дори може да се стигне до увреждане на някои вътрешни органи. Следващата фаза от aсистирания репродуктивен процес invitro протича със самото оплождане на яйцеклетката. То се извършва в лаборатория, където се сливат мъжките и женските полови клетки и се образува ембрион. След това ембрионите се трансферират до матката на жената. Този процес е безболезнен, но е съпътстван с приемането на различни видове медикаменти, които се характеризират с проявяването на известни странични ефекти. Те могат да се проявят под формата на болки и подуване на гърдите, депресия, общо неразположение и други.

При поставянето на няколко ембриона в женския организъм, значително се увеличава възможността за спонтанен аборт или преждевременно раждане. По принцип, бременността след invitro оплождане протича по нормален начин, но методът не гарантира липсата на вродени дефекти и малформации при плода.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!