≡ Menu

Какво да знаем за Карнавала в Рио де Жанейро

Когато стане дума за Бразилия, едно от първите неща, за което се срещат хората е Карнавалът в Рио де Жанейро. Несъмнено, Карнавалът е сред топ атракциите на южноамериканската държава, както и основна причина да пристигат туристи там. Карнавалът в Рио де Жанейро се провежда всяка година и започва в средата на месец февруари и продължава до около първата седмица на март. Този период се счита и за “туристическия сезон” в Бразилия. Ако сте решили да посетите Рио де Жанейро по време на Карнавала, бъдете готови да се сблъскате с огромни тълпи от туристи, както и високи цени. Цените по това време обикновено с 50% нагоре, отколкото през останалата част от годината. Тогава и престъпността се увеличава чувствително, така че бъдете нащрек от джебчии.

Но какво всъщност представлява Карнавалът в Рио де Жанейро?

Лично за мен е странно защо Карнавалът се радва на такава популярност. На практика той по нищо друго не се различава от най-обикновен ежегоден фестивал. Единствено световното внимание и броят на туристите е по-голям. Но да се върнем на въпроса. Карнавалът в Рио де Жанейро, всъщност е кулминацията на състезание на най-добрите самба школи в Бразилия, продължило цяла година. До Рио не само, че не стигат всички школи, но и единствено най-добрите! Провежда се на специално място в града, наречено Самбадром. Това е съоръжение, представляващо трибуни около широка улица с дължина около 700 метра. Капацитетът на Самбадром е 90000 зрители, а трибуните са често препълнени. Пред зрителите най-добрите школи трябва да представят уменията си, придружени от огромни платформи и облечени в красиви костюми. Самбата е нещо много важно за бразилците, така че победата в това състезание е с изключителна стойност, а загубата често се приема тежко.

Билетите за спектакъла не са много скъпи. През 2010 та цената им е била между 6 и 313 щатски долара, но на черно са стигали до 2500 долара за най-добрите места. Карнавалът е сред топ фестивалите в света и определено има защо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!