≡ Menu

Как да изберем фризьорски ножици

Очевидно е, че най-важният инструмент за фризьора (с който тя или той прекарва голяма част от времето си, подстригвайки хората) е ножицата. Голям брой стилисти харчат стотици или хиляди долари за един бр. ножици, и, ако решите да попитате 10 коафьора коя е тяхната любима марка ножици, най-вероятно ще получите 10 различни отговора.

Именно поради голямото разнообразие на пазара, аз искам да ви споделя някои основни насоки и съвети, при които, без значение с какъв бюджет разполагате, можете да се сдобиете с ножиците, които ще ви вършат чудесна работа.

„Размерът има значение“ или „Правилната ножица за работа“

Предполагам сте виждали фризьорски ножици, които са много дълги и такива, които са доста малки. Това е така, защото има известна разлика във вида на ножиците, когато са използвани от бръснари и такива за подстригване от фризьори. Факт е, че бръснарството и фризьорството са две различни „професии“ и изискват различни по вид ножици.

Знам, че звучи все едно няма разлика, но техниките, които се използват в работата са различни, което означава, че и инструментите, с които работят са различни модели.

Бръснарските ножици обикновено имат по-дълги остриета, защото се използват за скъсяване на косата, като наистина е нужно резците да бъдат достатъчно дълги, за да подравняват захванатата с гребен коса.

Стандартните фризьорски ножици най-често биват използвани за скъсяване на малки участъци по косата, като кичурите се захващат обикновено с гребен и с пръсти. Заради това и остриетата най-често са равни по дължина на останалата част от ножицата.

Редом с тези две класификации, разлика можем да открием и в размера.

Фризьорски ножици можете да срещнете във вариации от 11,5 см. до 16,5 см. (по-големи от тези размери вече са само бръснарските ножици)

Причината да има толкова голямо разнообразие е, че размера на ръката при всеки човек е различен, а е от изключителна важност да пасне и да е максимално удобно при работа.

Поради факта, че фризьорите в старанието си да бъдат прецизни режат малки участъци от косата, ножиците, които използват за целта трябва да скъсяват само тези см. от кичурите, които са захванати с пръстите и част от гребена.

Ако ножиците се произвеждаха само в един размер много фризьори биха срещнали затруднение в използването им, било то защото са прекалено големи за техните длани или пък прекалено малки.

Преди време в училището за козметици аз бях единственото момче и докато моите състудентки ползваха ножици с дължина между 11,5 и 13,5 см., аз използвах такива с дължина 16,5 см. Този размер на ножицата й позволяваше изцяло да пасне в ръката ми, без да затруднява прецизното подстригване.

В допълнение към това, че ножицата трябва да бъде подходяща за ръката, която я ползва, ще кажа, че отворите за пръстите трябва да бъдат достатъчно големи, за да могат пръстите безпроблемно да се плъзгат напред и назад при употреба и ножицата да се движи плавно посредством ръката.

Тази гъвкавост на инструмента предотвратява евентуални наранявания, които биха могли да възникнат при продължителна употреба.

Не е желателно отворите да са ви прекалено хлабави или прекалено стегнати, в противен случай ще ви е трудно да държите и работите с ножицата и има голяма вероятност да я изпуснете (върху клиента), което може да бъде доста опасно, тъй като по предназначение ножиците са доста остри.

За още ценни фризьорски съвети, моля посетете курса ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!