≡ Menu

Как да поддържате своите сребърни украшения?

Още от древни времена красотата на изящните сребърни бижута се смята за величествена. Много по-ярко от родия и платината, среброто притежава красив блясък и е най-бяло отвсички метали. Силната му отразяваща повърхност обяснява защо то се използва и за направата на огледала.

Въпреки, че има много приложения на красивия метал, най-популярното от тях е в сребърната бижутерия. Ювелирите създават уникални накити, оставяйки фантазията си да твори. Достъпни и красиви, тези сребърни бижута могат да бъдат открити в стилно аранжираните витрини на бижутерийните магазини.

Чистото сребро е изключително меко и ковко. Смесва се с други материали, за да се получи накит, който е не просто красив, но и достатъчно траен за всекидневна употреба. Обикновено към среброто се добавя и мед, за да осигури дълготрайност, без да засяга красотата на бляскавите сребърни бижута. За да запазите изящния им външен вид, трябва да се грижите за тях, което не е толкова трудно. В следващите редове ще прочетете няколко практични съвета за това.

  • На пазара се предлагат специални пасти за полиране, които поддържат блясъка на вашите сребърни украшения. Те съдържат различни съставки, които бързо действат на среброто. Можете лесно да ги откриете в интернет. Съветвам ви да прочетете упътването на производителите, преди да ги използвате, за да не повредите бижуто.
  • Вземете си от специалните кърпички за полиране на сребърни накити. Те са обработени по специфичен начин, без да съдържат абразиви. Направени са така, че забавят процеса на оксидиране. Можете да си купите от тях в някои от по-големите бижутерии или от онлайн търговци.
  • Още един ефективен начин за почистване на накити от сребро е да се измият с топла вода и веро. След това задължително се подсушават с кърпа. Тази проста процедура може спокойно да се прави ежедневно, тъй като премахва натрупаната мръсотия от украшението лесно и бързо. След това, е хубаво бижуто да се изтърка с памучен или вълнен парцал за по-голям блясък. Ако то е богато украсено или има вдлъбнати части, не го оставяйте мокро, а внимателно попийте водата, където е необходимо.
  • Ако пък не ви се занимава с почистване в къщи, занесете замърсените си накити в бижутерия, където обикновено се предлага като услуга почистване. Там специалистите използват специфични методи за полиране и почистване, които вършат чудеса с крехките сребърни украшения и връщат блясъка им почти мигновено. Вече доста хора разбраха ползата от това и се отказаха от домашното почистване, като се довериха на професионалните услуги в бижутерийния бранш.
  • Съхранявайте красивите си сребърни украшения на тъмно и сухо място. Използвайте специалните кутийки, които се предлагат в различни форми и цветове или пък обикновени малки подаръчни торбички. Хубаво е всяко украшение да бъде отделно, за да няма контакт с другите накити, тъй като може да се надраска крехката повърхност на среброто. Идеята е въздухът да стои колкото се може по-далеч от сребърните бижута, защото това забавя процеса на оксидация.

Както виждате, гореизброените съвети са лесни за изпълнение и ви дават възможност да се радвате по-дълго на своите изящни сребърни украшения. Само че, няма да е зле да знаете и какво да не правите с тях, за да не ги повредите. Специалистите препоръчват:

  • Не използвайте паста за зъби с абразиви, за да почистите среброто. Това може да ви изненада, тъй като в интернет масово ще прочетете как пастата за зъби има невероятен ефект като почистващо средство на иначе потъмнелите сребърни украшения. Експертите обаче са съгласни с това, че ако пастата за зъби съдържа абразивни частици, те могат да надраскат гладката повърхност на бижуто, което едва ли ще изглежда добре. Тъкмо напротив – опетнява красотата и намалява стойността му. Не си правете подобни експерименти, за да не съжалявате, че сте похабили очарованието на прекрасното украшение.
  • Не допускайте сребърните ви накити да имат допир с разяждащи химикали. Хлорът, белината и амонякът могат за секунди да унищожат любимите ви бижута. Техният блясък ще увехне и от разрушителното действие на химическите вещества, открити в някои парфюми, лак за коса или козметика. В случай, че се парфюмирате, например, експертите съветват да изчакате около 10-15 минути, преди да си сложите колието, за да дадете възможност на парфюма да попие по кожата и да не попадне върху украшението.
  • Не позволявайте бижута от сребро да лежат директно върху дървени повърхности, защото дървото обикновено съдържа киселина, която е в състояние да повреди повърхността на метала. В направена наскоро анкета, доста хора споделят, че вечер, преди да си легнат свалят накитите си и ги оставят на дървеното нощно шкафче в страни. Е, сега вече знаете защо не бива да се прави това.

За да се наслаждавате на красотата на своите сребърни украшения, не е необходимо кой знае какво. Само трябва да прилагате тези малки хитринки редовно и ще бъдете спокойни, че правите най-доброто за своите накити. Това ще ви накара да погледнете на тях и като нещо повече от „просто бижута”.

Още интересно инфо за сребърните украшения можете да прочетете в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!