≡ Menu

Как да си набавяме куркумин чрез храната?

Вероятно сте чували за куркума или дори я имате сред кухненските си подправки. Досещате ли се, в такъв случай, какво е куркумин? Предполагаме, че сте близо до правилния отговор  – куркуминът е активното вещество в куркумата. Той е пигментът, който е отговорен за жълтия цвят на корена. Самата куркума е лечебно растение в Индия – използва се в народната им медицина повече от 5000 г.

Как да включим куркумата в менюто си?

Коренът от куркума е с характерен нюанс на жълтото, който се дължи на активното вещество куркумин.  Той се използва в хранителната индустрия за оцветяване на различни храни. Можете да я срещнете и под названието турмерик. Вероятно ще ви изненадаме, но куркума можете да откриете в горчицата,  а някои производители на кисели краставички я слагат при консервиране.

В типичното индийско ястие – къри, куркумата отново е един от главните герои. Макар и с леко специфичен вкус, можете спокойно да използвате куркумата като подправка към любимите си ястия – ориз, картофи, задушени зеленчуци. Или пък да си направите имуностимулираща напитка.

Направете си златно мляко

Една чудесна и полезна напитка, която е подходяща за консумация през лятото и през зимата, е златното мляко. Името й отново идва от жълтия цвят, който куркумата придава на млякото. За приготвянето му, освен мляко и куркума, са необходими още черен пипер и масло – кокосово или Гхи.

  • В преварена вода смесвате ¼ ч. ч. куркума на прах заедно с ½ ч. л. смлян черен пипер. Загрявате до получаването на паста.
  • След това, към 1 ч. ч. мляко (може и ядково) добавяте ½ ч. л. от пастата. Отново загрявате, като добавите и 1 ч. л. масло по избор.
  • След като заври, слагате настрани. Можете да го изчакате да изстине и да консумирате с кубчета лед.

Идеята за златно мляко идва от Аюрведа – източна наука за здравословен живот и дълголетие. Тя разглежда свойствата на различните съставки и как те могат да ни помогнат да поддържаме крепко здраве. Консумацията на златно мляко е полезна за имунитета, прочистването на черния дроб, в борбата със стреса. Можете да подсилите здравословните качества на рецептата, като настържете в напитката корен от джинджифил.

С какво е полезен куркуминът за здравето?
Куркуминът е известен със следните полезни за организма свойства:

  • Противовъзпалителни – тъй като хроничното възпаление може да доведе до много хронични заболявания, куркуминът може да помогне при състояния като възпаление на червата, панкреатит и артрит;
  • Антиоксидантни;
  • Може да намали дискомфорта от сенната хрема, като кихане, сърбежи, запушен нос;
  • Подобрява състоянието на кожата;
  • Бори депресията – изследвания показват, че консумацията на куркума понижава депресивните състояния при хора, които вече приемат антидепресанти;
  • Антитуморни свойства;

Той има способността да потиска оксидативното увреждане на ДНК. Действа също благоприятно и облекчаващо при:

  • Стомашни язви
  • Камъни в жлъчката

Бионаличността на куркумина не е висока, затова е препоръчително да се консумира с черен пипер, в който се съдържа пиперин. Пиперинът увеличава усвоимостта на куркумина с около 20 пъти.

Не се колебай да добавиш куркумата в следващото си ястие или да включиш хранителна добавка с куркумин към дневната доза хранителни вещества. Влиянието на подправката и нейното активно вещество върху организма само ще подобрят здравето и имунната система.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!