≡ Menu

Лечение на кандидоза – 5 малко известни стъпки за справянето с млечницата

Кандидозата, известна още като млечница, е инфекция причинена от неконтролируемият растеж на гъбички, които са естествено срещащи се в човешкото тяло. Кандидоза може да се получи и в устната кухина, и това състояние е известно като орофарингиална кандидоза.

Бактерия наречена кандида албиканс е отговорна за 70-80% от случаите на кандидоза. В България, около 1,5 милиона души в някой период на живота си са имали кандидоза.

Заради големият брой на застрашените от проблема хора ви предлагам да се запознаете с пет малко известни начина за борба с това неразположение.

1. Някой хора имат щастието да страдат от лек тип кандидоза, но не всички имат този късмет. Ако състоянието ви е леко, използвайте локално лечение. В случай на по-тежко състояние трябва да се прибегне към системна терапия. Тежките случаи на кандидоза водят до затруднено и болезнено преглъщане и потисната имунна система. Тази терапия е задължителна, ако страдате от продължителна имуносупресия.

2. По един път дневно в продължение на две седмици трябва да вземате нистатин на таблетки по 500000 единици на доза. Ако не обичате да пиете таблетки, можете да използвате Нистатин под формата на гел за локално приложение.

3. За една или две седмици смучете таблетки клотримазол по пет пъти дневно.

4. Приемайте по 100 мг флуконазол дневно в продължение на 1 – 2 седмици. Ако състоянието ви е по-тежко и сте имуносупресиран, тогава се препоръчват по 200 мг. В случай, че вашият случай е категоризиран като „труден за лечение“, тогава се нуждаете от по-висока доза, която трябва да бъде до 800 мг.

5. За период от 2 до 4 седмици се взема по 200 мг итраконазол по веднъж дневно. Таблетките се приемат след хранене.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!