≡ Menu

Механични часовници с минутни репетири

Преди много време часовниците с репетир (повторител) са се използвали за разчитане на времето в тъмнина или от хора с увредено зрение. Днес се произвеждат много малко такива часовници, защото използваме радио-часовници, мобилни телефони или часовници с LED или луминесцентно осветление, за да разчитаме времето в тъмнината. И все пак, въпреки всички тези модерни изобретения все още се търсят часовници с репетир, защото те са с едни от най-сложните механизми и са търсени от хора с доста заможни бюджети.

Едни от най-впечатляващите по визия и усложнение модерни и скъпи ръчни механични часовници днес са тези с турбийон, докато часовниците с минутен ретранслатор (минутен репетир) се търсят от по-тесен кръг от хора. По принцип се възприема, че минутният репетир е „полезно” усложнение, въпреки че има много спорове по това дали високата цена на такъв часовник и съответно неговата полезност си заслужават.

Ретранслаторите са наистина сложни механични часовници, съдържащи в себе си гонгове и чукове за известяване на кръгъл час, четвърт час или минути. Поставянето на движещи се механични компоненти в един механизъм изисква много енергия и затова те имат много нисък енергиен запас на пружината за навиване.

Връщаме се отново на минутния репетир. Устройството е както просто, така и сложно. Всички модели могат да активират и спират механичните звукове на часовника. Всъщност в часовника има два гонга, които възпроизвеждат три различни звука. Двата гонга могат да бъдат използвани едновременно за производство на третия звук. Единият звук се използва за обозначаване на часовете (Dong Dong Dong), втория звук е за обозначаване на тримесечие (ding dong ding dong), а третия (който е съвкупност от двата гонга) е за обозначаване на минутите (ding ding ding).

Ето и кратко ревю на някой модели с минутен репетир:

Audemars Piguet – наскоро те демонстрираха модел с ретранслатор от колекцията Royal Oak Concept, който има невероятно голям запас от енергия на минутния ретранслатор. Звукови инженери заедно с майстор-часовникари създадоха едно от най-доброто и силно възпроизвеждане на звук от минутния репетир.

Patek Philippe – това е може би най-известната марка часовници с минутни ретранслатори (репетири), заради своята яснота на звука. От компанията твърдят, че сглобяването на един такъв техен часовник отнема между 200 и 300 часа работа.

Lange & Söhne въведе колекцията Zeitwerk Minute Repeater на последното изложение SIHH в Женева. Този модел часовник работи малко по-различно от другите ретранслатори. Стандартът при ретранслаторите е ударът да е на четвърт час, докато при този часовник ударът е на всеки 10 минути. Тук иновацията е, че механизмът консумира отново изразходената енергия от гонга, като това го прави с по-голям енергиен запас.

Seiko доскоро не можеха да се похвалят с минутен репетир, но вече на бял свят е моделът Credor Sonnerie с механизъм Spring Drive. Звукът на този модел е малко по-различен от стандартните гонгове. Вместо използването на чукове, които удрят по гонга, Seiko използват директно два гонга, удрящи се един в друг.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!