≡ Menu

Моторни триони – менте или оригинал

Безспорно българския пазар е залят със китайски стоки. При закупуването на каквато и да е стока, всеки един клиент иска да получи качество и надеждност за парите си. Голям проблем стои при закупуването на машини. Най вече за това че ако машината е фалшива и не качествена тя става изключително опасна. Специално за тази статия ще говорим за китайските моторни триони.

Моторни триони или както ги нарича всеки “резачки”, има много и различни видове и модели. Вероятно всеки един от нас които иска да закупи или си е закупил моторен трион си е задавал “въпроса какъв модел да си купя ?”. Тук отговор може да си направи този които го е задал, стига да си определи колко пари може да даде за резачка.

Разликата между оригиналните и фалшивите моторни триони.

Китайските моторни триони блазнят със ниската си цена, и всеки си казва ” какво като е китайска нали върши работа”. Върши ама не.

1. Фалшивите резачки са направени от много по некачествена сплав, и при съвсем леко изтърване или удар корпусът им се огъва. При марковите модели моторни триони това няма как да се случи. Те се изпитват на натоварвания и удари и ако се установи проблем не се пускат на пазара.

2. При реномираните марки (Husqvarna, STIHL), ако се повреди нещо по машината или изгубите някоя част при почистване, веднага можете да си я набавите в най близкия магазин за такава техника. При тях във системата им се пазят схемите на всички машини от 1975 г. насам. Дори и един болт да изгубите може да се набави незабавно. При ментетата най големия проблем стои именно с набавянето на резервни части. Някои фирми се наемат да вкарват резервни части за тях, но самите части са с абсолютно същото качество като дефектиралите. Тогава се получава едно непрестанно ходене по сервизите.

3. Най – важната част от един моторен трион е двигателя. Там големите производители влагат всичките си усилия за да подобрят износоустойчивостта на най важните елементи (бутало, сегменти, колянов вал). Правят се тестове на всеки един компонент и при лоши показатели се връща за подобрения. При “моделите с неясен произход” тези части се правят от по евтини и по меки материали, и при малко по голямо натоварване те дефектират. Често срещан проблем е задиране на буталото и цилиндъра или усукване на коляновия вал.

4. Другата съществена част е шината и веригата на моторния трион. При фалшификатите тези части много бързо се износват и стават изключително опасни. По време на работа предната част на шината се отваря и зъбното колело което води веригата хлътва навътре. В този случай веригата започва да се трие във ръба на шината при което има опасност от скъсване. Като предупреждение може да се счита искрите които излизат от върха на шината.

Няколко съвета как да познаете оригиналните моторни триони от фалшивите.

1. Цената не е основен критерий за това. В момента големите производители доста свалиха цените с цел да достигнат до всички желаещи да имат качествен и надежден моторен трион.

2. Надписите. Вгледайте се как са изписани надписите. Правилния надпис за “Хускварна” и “Щил” е Husqvarna, STIHL. Най – честа практика е да се заменя буквата “q” със “p” във надписа на Husqvarna, и така надписа върху фалшивата резачка става Huspvarna. При марката STIHL се разменят буквите “I” и “H” и се получава STHIL. Общо всеки слага различен надпис, затова ако не познавате добре марката се поинтересувайте как се изписва правилно. Случвало се и с правилно изписани марки пак да е фалшификат. В този случай се гледа качеството на изработка на материалите (капаци, ръкохватки). Никой реномиран производител на моторни триони няма да си позволи да остави луфт между елементите, или незагладени ръбове.

3. Щампи. Качествения моторен трион трябва да има “безброй” щампи на производителя върху елементите си. Върху капаците и компонентите трябва да е гравирано логото или марката на производителя, не просто лепенки а релефна гравюра.

Надявам се че съм бил полезен.

Хубав и успешен ден на всички.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!