≡ Menu

Моят извънземен брат

Главният астроном на Ватикана, направи официално изявление, гласящо, че вярата в извънземни, не е в разрез с вярата в бог.

Той допълни, че извън земята е възможно да има други форми на живот, някои от тях могат да бъдат дори интелигентни. Хосе Габриел Фунес, който е директор на обсерваторията на Ватикана допълва ’ Как иначе бихме обяснили развитието на живота на земята?

Смятайки само земните същества за братя и сестри, защо да не говорим и за извънземни братя? Те също са част от сътворението.’

В интервю за L’Osservatore Romano, Фунес казва че подобно изявление, не се противопоставя на нашата вяра, понеже извънземните също са божи създания. Отричайки съществуването на извънземни е като да поставим ограничения над свободата на господ да създава.’, казва Фунес.

В интервю със заглавие ’Моят извънземен брат’, Фунес дискутира много теми засягащи, връзките на Римо-Католическата църква с науката и теологическото обяснение на извънземния живот. Фунес казва още, че Библията не е научна книга и добавя че той самия вярва, че теорията за големият взрив е най-логичното обяснение за създаването на света. Едновременно с това, той поддържа и вярата си че Господ е създател на света, и ние не сме случайност.

Фунес предизвиква църквата и научните среди да обърнат гръб на делението по между си, предизвикано преди 400 години от изявлението на Галилей, че земята се върти около слънцето.

’Църквата е осъзнала своите грешки, може би не по най-добрия начин, но сега е време да се излекуват нанесените рани и това може да се постигне със спокоен диалог и сътрудничество.’

Самият Папа Йоан Павел, през 1992 година заяви, че действията срещу Галилео, са грешка в резултат на ’трагично взаимно неразбиране.’

Обсерваторията на Ватикана, застава на предния фронт с усилията си да създаде мост между религията и науката.

Тя притежава една от най-забележителните колекции от метеорити в света. Основана е през 1891 година от Папа Лъв 13, и се намира в замъка Гандолфо, където папата има лятна резиденция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!