≡ Menu

Нарастването на пътническата такса може тотално да откаже великобританци от екскурзии

По предварителни изчисления туристическият бранш във Великобритания е отчел ръст от 4.1% за 2011 г., но се очаква тази цифра да падне до 1.3% за 2012 г. Планираното увеличение на пътническата такса, която местното население плаща за покупката на самолетни билети вече 7 години, не само има шанса да го демотивира да планира екскурзии извън страната, но и като цяло да съсипе вътрешния туризъм. Това се отнася най-вече до пътуващите семейства с деца, които ще трябва да я заплащат в значително по-голям размер.

Примерите, които различни компании дават, за да защитят своята позиция срещу данъка са, че екскурзия до Австралия, например, би струвала на семейство от 4 души, извън официалните разноски за билети, резервации и нощувки, още £500. Това не е сума, която всеки би могъл да си позволи.

Протестите срещу вдигането на таксата успяха да обединят даже и самолетните гиганти Ryanair, Virgin Atlantic, easyJet и British Airways, които по принцип не са известни с добри колегиални взаимоотношения. Освен с изпращането на декларация срещу данъка в британския парламент, те заявиха, че неговото съществуване е сред основните фактори за застоя в местния туризъм.

По официална статистика премахването на таксата би вляло в икономиките на държавите от Обединеното кралство над £4.2 милиарда и би разкрило 91 000 нови работни места. Авиокомпаниите ще бъдат стимулирани да пускат изгодни оферти, защото хората, които ще могат да си позволят да пътуват, ще бъдат повече.

Засега от британския парламент не са излезли с официално становище относно резервите на публиката и работещите в бранша, по отношение на вдигането на таксата. Знае се, че плановете са до 2016 г. тя да бъде покачена още няколко пъти.

За първите три месеца на 2012 г. авиокомпаниите не отчитат ръст в броя на жителите на Острова, които да са готови да резерврат полет. Това, според тях, трябва да действа като предупредителен сигнал за властимащите и те да реагират навреме. Много от работещите в туристическия бранш във Великобритания считат, че не е честно техните съграждани да плащат подобен данък, за да могат да пътуват, докато европейските им колеги да не са задължени да го правят.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!