≡ Menu

Неаполитанска пица – запазена марка

Италия е една страхотна страна където всяка екскурзия няма как да не е приятна. Красиви италианци, прекрасни италианки, музика звучаща от малки сгушени из уличките заведения и носещ се във въздуха аромат на изкушаваща паста и пица.

По отношение на пицата произведена в Неапол безспорно важи аксиомата „колкото повече зехтин, то толкова по добре“.

Пица майсторите в Италия са изправени пред предизвикателство, т.к. пицата е под атака в световен мащаб. Алфонсо собственик на малка пицария в Неапол казва: „Всеки човек в света се опитва да направи пица Наполитана. В Япония, в Китай, в САЩ, във Франция,в Англия.” “Пица с ананаси?” – попита той. “Това не е пица. Това е торта.”

През Май 2004 г. по настояване на „Асоциация по истинска неаполитанска пица“ група с 2500 членове по целия свят, депутати и служители на администрацията на премиера Силвио Берлускони приемат закон за защита на Неаполитанската пица. Неапол е признат за люлка на пицата, съставките на Неаполитанската пица – зелено, червено и бяло са асоциирани с цветовете на италианския флаг, а пицариите в Неапол предлагащи пица по утвърдения стандарт са щамповани със специален знак.

По приетите стандарти пицата трябва да е кръгла, но не повече от 35 см (13,8 инча) в диаметър. Кората не може да бъде твърде висока, а тестото трябва да се замеси на ръка. Тестото трябва да съдържа само брашно и сол или брашно, сол и мая. Зехтин – тип екстра върджин; домати от района на Везувий и биволска моцарела. За приготвяне на класическата и световно известна пица Маргарита, е разрешено използването само моцарела от южните части на Апенините.

Приетата стандартизация е гаранция за качеството на предлаганата истинска италианска пица. Истинската неаполитанска пица, но много пицарии остават нестандартизирани, т.к. описаните продукти биха вдигнали много цената на предлаганата от пицариите пица. В много случаи майсторите пицари ползват зехтин, който не е екстра върджин, моцарела, която не е биволска и домати, които съвсем не са от района на Везувий.

Ако сте в Неапол потърсете сертифициращ пица стикер на вратата на пицарията. Официалната Неаполитанска пица трябва да бъде приготвена от маслинови масла, домати, сирене, брашно, мая и сол.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!