≡ Menu

Незаменими аминокиселини – леуцин

Аминокиселината леуцин е незаменима или казано с други думи есенциална. Тя не може да се създаде от човешкото тяло за разлика от други аминокиселини. Именно това определя разликата между заменими и незаменими аминокиселини.

Леуцинът има доста голяма популярност сред любителите на фитнеса и спорта. Определят го аминокиселината с най-големи заслуги в трупането на мускулна маса и изграждането на стегнато тяло.

По тази причина, редица фитнес инструктори и диетолози съветват ако искате да направите хубаво тяло в спортния салон и желаете да постигнете това с възможно най-малко усилия, непременно да се информирате повече по въпроса за леуцина.

Заради тези свои особености, леуцинът заема важно и задължително място в на практика почти всяка хранителна добавка, която се предлага в магазините за фитнес храни в търговската мрежа.

Освен че подпомага изграждането на здрава и силна мускулна маса, леуцинът има доста големи заслуги за запазване на онази мускулна маса, която вече притежавате от разрушаване и разпадане.

Тестове провеждани с добавяне на леуцин към диетата на доброволци показва по-високи резултати при трупане на мускулна маса при хора, при които се прибавя към храната леуцин, отколкото такива, които не включват от хранителната добавка.

Прави впечатление, че се подобряват мускулните параметри и при хора от третата възраст, при които топенето на мускулна маса се засилва, а трупането на нова мускулна тъкан е много по-трудно.

Проблемът с леуцин е, че основните тестове и изследвания, които са правени до сега са основно свързани със спорта и фитнеса, защото именно от там възниква големия интерес към аминокиселината.

Учените обаче споделят мнението, че леуцинът има и много други свойства. Едно от предполагаемите му умения е да оказва влияние върху състоянието на диабетици, като им помага в терапията, но това е твърдение, което се нуждае от още потвърждения и изследвания.

За да включите в менюто си по-голямо количество леуцин, вие трябва да отделите особено важно място на соята. Именно това е храната, която е най-богата на тази мускулно стимулираща аминокиселина.

Второ място заема телешкото месо, следвано от фъстъците. След това се подреждат свинското месо, житните кълнове, рибата, пилешкото месо и яйцата, овесените ядки, лещата, кравето мляко, царевицата и много други.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!