≡ Menu

Необходимо ли е да избягваме глутеновите храни?

Безглутенови диети са се превърнали в популярен начин за управление на чувствителността към глутен, но нов анализ показва, че много хора, които спират да ядат глутен може да се не се налага да го правят. Здравните експерти твърдят, че този специален режим на хранене може да облекчи храносмилателни злини за тези, които са чувствителни към глутен, вещество, открити в пшеница, ечемик, ръж и евентуално овес. Някои дори смятат, избягване на глутен, може да намали главоболие, умора, хиперактивност и симптоми на аутизъм. Въпреки това, когато се сравняват броя на споменавания на за „чувствителност към глутен“ на Google на броя на научни статии по този въпрос, италиански учени установиха, че в

Google се надминат споменаванията в медицинската литература, в съотношение 4598 към едно. Има много подозрения, че глутена е отговорен за множество здравословни проблеми, и е трудно да се противопостави на това убеждение. Има много алтернативни лекуващи, които преписват на глутена всички заболявания, но зад тези твърдения не стои много наука. Италианските изследователи обясняват, че глутена се е превърнал в “новия диетичен злодей“ в Съединените щати. Американските търговци твърдят, че 15% до 25% от потребителите искат безглутенови храни, и популярните оценки показват, че около 17 милиона американци са чувствителни към глутен. Въпреки това, няма официални данни за разпространението сред глутен чувствителните хора на цьолиакия.

Цьолиакия е автоимунно заболяване, което уврежда лигавицата на тънките черва, когато се яде глутен. Това увреждане не позволява на тънките черва, от усвояването на хранителните вещества в храната, и хората, които страдат от целиакия, бавно стават недохранени. Важно е всеки с цьолиакия да поддържа безглутенова диета, дори случайни консумации може да причинят увреждане. Някои хора изглежда имат това, което изследователите наричат безцьолиакия глутенова чувствителност. Някои хора, когато премахнете глутен, имат по-малко газ, болки в корема и гадене.

Но невинаги глутенът е проблема, а други вещества съдържащи се в храните, които имат глутен. Единственият значим недостатък на безглутенови диети е икономически, тъй като безглутенови храни са значително по-скъпи от храни, които съдържат глутен. Ако хората са несигурни и искат да се поставят на диета без глутен може да го направят без рискове. Единствения недостатък на безглутеиновата диета са по-високите разходи.

Минералът Клиноптилолит, наричан още зеолит има свойствата да абсорбира и изхвърля от организма едни от най-големите отрови. Когато на организма не се пречи, той може да се справи с почти всяко заболяване. Най-добрия зеолит се намира в България.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!