≡ Menu

Няколко съвета за добра топлоизолация

В разгара на сезона за фасадна топлоизолация, все повече хора се оглеждат за надеждна фирма или бригада, която качествено ще им монтира топлоизолационна система. Факт е, че за повечето хора от най – голямо значение е цената на услугата. В последните две години масово се предлагат нереално ниски цени за цялостен комплект топлоизолация, а това, както знаем е в сериозен разрез с технологичните норми на монтаж и използвани материали.

Най – разпространеният вид материали за топлоизолация е тъй наречения фасаден стиропор или експандиран полистирол (EPS). Принципно, този материал е подходящ за фасадна топлоизолация на панелните жилища, но при фасадния стиропор също има технологични изисквания, които не трябва да се пренебрегват.

Първо, стандартът за дебелина на този материал за постигане на максимален толоизолационен ефект е 8см., но незнайно защо, масово хората си санират жилищата с 5см. фасаден стиропор. Това значително понижава ефекта от цялата процедура, което неминуемо се отразява и върху сметките им за ток и парно.

Второ, плътността на този материал е препоръчително да не е под 18кг/м3, докато масова практика е да се използват фасаден стиропор с плътност от едва 13-15 кг/м3.

Освен фасадния стиропор, за топлоизолация често се използва и тъй-наречения фибран. Това е друга сериозна грешка, тъй като този материал е крайно неподходящ за фасадна топлоизолация. Неговите качества не позволяват достатъчна паропропускливост и вероятно много от жилищата, изолирани с такъв материал страдат от завишени нива на влага в самите помещения.

Освен това се използват и ниско качествени мазилки, които не са в състояние да предпазят цялостта на топлоизолационната система от неблагоприятните климатични въздействия като дъжд, сняг и интензивна слънчева топлина. Това се наблюдава предимно при сухите ваво – циментови мазилки. Задължително условия за една дълговечна и ефективна топлоизолация е да се ползват готови силикатни или друг вид минерални мазилки. Те са влагоустойчиви и слънцезащитни, което значително ще удължи живота на вашата топлоизолация, независимо дали тя е монтирана на стените на панелното или тухлено жилище.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!