≡ Menu

Относно вредните навици, пречещи на съня ни

Нашето ежедневие е много наситено, изключително динамично и често пъти не смогваме да се справим с всичко, което сме наумили да свършим през работният ден. Нашето тяло е една перфектно работеща машина и има един сигнал, който никога не трябва да пренебрегваме, сигнал че сме преуморени и трябва да си починем. Сигналът се изразява в сънливост и желание за спане. Всъщност точно сънят ни помага да се възстановим от напрегнатия ден и стреса, натрупан на работното място или в къщи, сънят ни помага да се заредим с енергия за следващия ден и често пъти точно докато спим, намираме отговори на тези въпроси, които са останали неразгадани през деня. Ето затова сънят и времето през което си почиваме е от жизнено важно значение за нас хората. Преди обаче да се отправим към нашата спалня и да са легнем на нашия удобен матрак е хубаво да се замислим върху вредните навици, пречещи на съня ни. Има ли как да си помогнем сами? И какво се случва с нас, ако не спим добре или не спим качествено и пълноценно? Какво се случва с тялото и психиката ни ако спим по-малко от нужното ни време?

Това което се случва е преумора, психическа нестабилност, раздразнение и ако не обърнем внимание върху симптомите на недоспиването може трайно да си навредим. Има ли начин обаче, да променим нещо от ежедневието си и да повишим пълноценната си почивка? Всъщност е много лесно постижимо, стига да знаем кои са вредните навици, пречещи на добрият сън. Ето няколко такива грешки, които често, макар и несъзнателно правим:

– Обилна вечеря малко преди лягане. Ако и сме поели тежки за храносмилане или мазни храни, то организмът ни няма да има достатъчно време да се пренастрои за почивка, зает с обмяната на веществата и разграждането на поетата храна. Съвет: хранете се нормално, по-възможност поне два часа преди да си легнете.

– Лягане и ставане по различно време. Това нарушава биологичният ни часовник и тялото ни не може да си изгради ритъм на спане. Това е много голям проблем, особено за тези, които работим на смени – дневна и нощна, което разбива представата ни за време, през което трябва да се почива и спи. Съвет: По-възможност лягайте по едно и също време и ако начина Ви на живот позволява, ставайте тогава, когато сте се наспали. Ако изберете Италианската марка за матраци, може и изобщо да ни Ви се става на сутринта.

– Лошо подбрано място на спане. Спалнята е нашето царство! Царството на сънищата. Но колко от нас избират правилно, нейното място в жилището ни? Грешка е ако спалнята е на шумно място, примерно до прозореца към булеварда или асансьора. Грешка е ако спалнята ни няма възможност да се затъмни. Грешка е ако спалнята и матрака ни е неудобен. Какво да правим в такива ситуации? Сменете неудобният матрак с нов изолирайте спалнята си и ако имате вредният навик да заспивате на дивана в хола – откажете се от него!

– Заспиване с нерешените проблеми или утрешните задачи. Не го правете! Не мислете за това което е трябвало да свършите или това което трябва да свършите на следващият ден! Така си вредите на съня и с голяма вероятност нито ще решите проблемите си, нито ще сте работоспособни и в кондиция на следващия ден. Защото просто ще сте недоспали от постоянното въртене в леглото, често ще сте събуждали в крайна сметка ще сте недоспали и уморени. Помнете, че утрото е по-мъдро от вечерта!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!