≡ Menu

Отопление чрез пелети през зимата

Отоплението е въпрос, който тревожи българина всяка зима. Как да се отоплява и как да спести от разходите за отопление зимно време.

Всяко лято цените на тока се вдигат, както и на повечето конвенционални средства за отопление. Това прави все по-трудно плащането на сметките за ток и парно. Какъв избор да направим тогава за отопление на къщата или дома си? Един от начините е да изберем отопление чрез камина или котел на твърдо гориво, но тогава хамалогията е голяма. Наскоро във все повече домакинства в Европа се изграждат системи за отопление чрез котли на пелети, което улеснява значително хамалогията около зареждането и почистването на уреда. Котлите на пелети обикновено са полуавтоматични или напълно автоматични, което ще значи, че те имат възможност да се самопочистват, като така остават за вас единствено зареждането на бункера им с гориво (пелети) и почистването от отпадната пепел след изгарянето на пелетите.

Пелетите се използват и за отопление при пелетни камини, които имат почти същите функционалности както котлите на пелети, но при тях удобството е и в това, че те изглеждат красиво и могат да бъдат разположени в жилищно помещение заради красивия си дизайн.

Предимствата на отоплението с пелети са много:

– пелетите са екологичен продукт – състоят се от частици дървесина слепени помежду си с естествения материал “лигнин”.

– пелетите имат високо КПД на изгаряне – качествените пелети изгарят на 96%, като така отделят много повече топлина и пепелта, която остава след изгарянето им е много малко.

– пелетите отделят много по-ниски емисии на въглероден диоксид в природата.

– пелетите са леки и чисти – котела или камината на пелети може да се зарежда от почти всеки от семейството.

Най-важното при избора на отопление чрез пелети – котел на пелети или камина е да определим, нуждите на помещението което ще отопляваме, а оттам и да сметнем каква мощност ще ни трябва за да можем да изберем правилният за нас уред за отопление. Това е най-добре да се направи след консултация със съответния специалист.

След това другото важно нещо е да проверим за качествени пелети, защото в България се произвеждат и много нискокачествени пелети с високо съдържание на допълнителни примеси (пясък, пръст и др.) които намалят тяхното КПД на изгаряне и могат да запушат и дори проведат горивната камера на уреда който ще използваме за отопление.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!