≡ Menu

Правилата на играта Шах

Шахът е една наистина интересна логическа игра, която изисква стратегия, бързо мислене, нестандартни подходи и развит интелект от играчите. Всеки, който е играл шах знае какво е предизвикателството и как времето неусетно лети между партиите.

Днес ще ви запознаем с правилата при Шахматът, наричан още в древността „Кралската игра”. Според мнозина да играеш шахмат е прекалено сложно и поради тази причина се лишават от удоволствието да пробват една от най-интересните игри, съществували някога.

Ето ги и правилата на кратко

Дъската за шах се състои от шестдесет и четири еднакви квадратчета, наредени в осем реда и осем колони. Тридесет и две от квадратчетата са светли, а останалите тридесет и две – тъмни. Вие като играч разполагате с осем пешки, два топа, два коня, два офицера, един цар и една царица. В случай, че плените царя на противника вие печелите играта, като това е така нареченият мат.

Първите, които ще изпълняват ходове са светлите фигури, а след тях тъмните. Когато фигура от даден цвят може да бъде преместена в съответното поле, заето от противника вие взимате фигурата му. Последната бива изкарана извън дъската и на нейно място поставяте вашата. Мат се постига когато вземете царя на противника. Възможно е да излезете на равен резултат, наричан за кратко реми, когато никой от двамата играча не може да матира противника.

Това са правилата на играта шахмат във възможно най-съкратен вариант. Разбира се има още какво да научите за различните партии, ходове и прочие. Голяма част от тези неща може да видите като пуснете шах онлайн, където ще видите всичко относно спецификата на тази толкова велика игра.

Заключение

Играта на шах е едно изключително изживяване за мнозина. Тя е любима на младото и възрастното поколение тъй като крие огромен заряд и желание да се докажете пред противника. Всеки, който поне веднъж е пускал шах може да разбере за какво пишем в нашата статия днес. Давайте напред и приятна игра!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!