≡ Menu

Приготвяйте закуска на децата всеки ден

Римляните са казали – закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, вечерята дай на врага. Следвайки тази устояла на столетията максима, смело можем да кажем, че най-важното хранене за деня е закуската. Тя е тази, които ни дава първите за деня калории. Ако я пропуснем, със сигурност, няма да се чувстваме толкова бодри и тонизирани. Има, разбира се, много хора, както в България, така и по света, които не отдават особено голямо значение на първото за деня ядене.

То обаче е изключително важно и не трябва да го пропускаме. И ако все пак ние сме решили да живеем така, не трябва да правим компромис със закуската при децата. Техният организъм, който расте и се нуждае от питателна храна, не трябва да се лишава от първото за деня хранене. Тук е изключително важната роля на родителите. Те са тези, които трябва да се грижат за отрочетата си и да полагат усилия за изграждането на здравословни навици. Можем да кажем, че повечето родители осъзнават това и дори и те самите да не закусват, настояват децата им да хапнат нещо преди да отидат на училище. Съществува обаче едно погрешно схващане – че баничката от близката закусвалня решава проблема. Не, това в никакъв случай не е така. Възможно е понякога да разрешавате на отрочетата си да похапват тестена закуска сутрин, но това в никакъв случай не трябва да се превръща в практика.

Причината е във факта, че баничката не съдържа в себе си толкова полезни вещества, колкото са необходими на детския и младежки организъм. Много по-добре е да приготвите за закуска бъркани яйца със сирене, палачинки, бухти, макарони, домашна кавърма, попара, бисквити с кисело мляко и плодове. Съществуват изключително много възможности. В интернет има безброй кулинарни сайтове, от които можете да черпите информация. И, ако все пак ситуацията е такава, че служебните ви ангажименти не ви позволяват да правите закуска всеки ден, бихте могли да осигурите постоянно присъствие на плодове в кухнята и да накарате децата си да им обръщат по-голямо внимание. Наложително е дори когато изпращате детето си на училище да поставите в раницата му и поне една ябълка, круша, праскова или банан. Това поне ще бъде гаранция, че при дневното му хранене със сигурност ще има и нещо, което съдържа така необходимите на организма витамини.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!