≡ Menu

Приказна почивка на море в Созопол

Така искрящо и синьо сутрин, превърнало се в муза на множество поети и актьори, често е изборът ни за лятна почивка на море от работата и града.

Плажът, освен за почивка, също е и място за нови запознанства и общуване, особено за необвързаните. Освен това е и моден подиум, на който почти всяка жена е облечена в най-модерния бански на популярен италиански дизайнер.

Усмивките, разголените тела и слънцето подпомагат лятното желание и настроение за „дивотии”, породени в младежите.

Античният и древен Созопол, станал след Освобождението основен рибарски център, пази в себе си древна история отпреди седем века пр. н. е., съхранена във византийските, гръцките и римските летописи. Този град е наименован на гръцкия Аполон – богът на изкуствата.

През 13 век пр. Х. аргонавтите, начело с Орфей, Язон и Херакъл полагат основите на града.

Римският император Марк Лукул превзема Аполония през 1 век пр. Х. Градът е унищожен, след което бързо го възобновяват, като изграждат нови храмове и 13 метрова статуя на Аполон, отведена по-късно в Рим. Владичеството осигурява три века спокойствие, след което прииждат варварски племена.

Хан Крум завладява града и често византийски войски го превземат отново. През 15в. градът претърпява голяма разруха при нахлуване на генуезката флота.

След това рицарите на Амадеус Савойски завземат и продават града, който пада под турско господство през 1453 год. По-късно се построяват обичайните дървени български къщи, прототипи, от които могат да бъдат видяни и днес в Стария Созопол.

По тесните павирани улици на стария Созопол можете да почувствате вековните обичаи и градския дух, с помощта на многото стари дървени къщи, останали отпреди Освобождението. В ресторантите в старата част имате възможността да си изберете местни морски деликатеси и рибни специалитети, прибавяйки културата на града към вашия отдих в Созопол.

Можете да се настаните в една от многото квартири или хотели в Созопол, разположени в целия град. А защо да не бъде в непосредствена близост до морския бряг?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!