≡ Menu

Примерна схема на PVC Система

Стъклопакет – Стъклопакетът е усъвършенстван съвременен вариант на остъкляването. Неговото качество се оценява чрез топлоизолацията, звукоизолацията и защитата от слънчева радиация, които осигурява. Той се състои от две или три стъкла, разделени чрез алуминиев, пластмасов или стоманен дистанционер (обикновено перфориран). Замяната на сухия въздух с газ, най-често аргон, води до намаляване на коефициента на топлопреминаване с 0,2 – 0,3 W/m2.0K, т.е. подобряване на топлоизолацията.

Добре изработеният стъклопакет задържа газа в продължение на около 10 години, колкото е експлоатационния му период. Камери – Камерите са броя въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила, т.е колко прегради има между вътрешната и външна стена. Ако е една, значи профилът е двукамерен, ако са две, профилът е трикамерен и т.н. За камера се счита кухина с широчина не по-малка от 5 мм. Камерите, които са една над друга, не повишават изолационните свойства на профила. Има пряка зависимост между ширината, броя на камерите на профила и повишаване на топлоизолацията.

При стандартната ширина от 60мм на 3 и 4 камерните системи, 70мм профил с 5 камери е голяма крачка напред за стабилността на профила, а от там и на цялата рамка, както и за подобряване на топлоизолацията с до 20%. Крило – Водобранното крило е издадено над каса, както се вижда в диаграмата. То осигурява защита на уплътнителя (гума) от слънчевите лъчи и прекия дъжд, вследствие удължава живота му. Усилител – Всеки прозорец, произведен от PVC профил е необходимо да бъде допълнително усилен със стоманен профил, който се поставя вътре в една от камерите на профила. Тези усилващи профили се наричат още и армировка.

При различните системи армировката има различна конфигурация (затворен профил “кутия”, “П”образен, “L”образен и модификации), но задължително трябва да е поцинкована. Усилващият профил се захваща със самопробивни винтове към PVC профилите през 300-350 мм за белите и 150-200 мм за цветните профили. Метални усилващи профили се поставят в касата, крилото и кемпферите от основните PVC профили и голяма част от допълнителните (колона 90°, 135°, тръба, удължители и др.) Делител – Кемпферът (Делител) е профил, който служи за разделяне на светлия отвор. На схемата е показан вариант с един вертикалният делител.

Обков – Обковът е съвкупност от механизми и компоненти, включващи панти, дръжки, мартини – осигуряващи закрепването и начина на движение на подвижните части на дограмата. Добрият обков осигурява безпроблемно функциониране на врати и прозорци по всяко време и дълъг живот на експлоатация. 10 – 20 % от цената на готовия прозорец се пада на обкова. Уплътнител – това е гъвкав разделител с тръбна или по-сложна форма, обхващащ цялата дължина на рамката – между нея и стъклопакета, или между две рамки за отваряемите площи. Той предпазва от проникването на студен въздух, шум и влага. Произвеждат се от специална гума, силикон, или смес от двете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!