≡ Menu

Причини за отлепване на ретината

Отлепване на ретината е изключително сериозно състояние, при което очната ретина може да се отдели и да се получи загуба на зрението. В първия стадии хората се оплакват от тъмни сенки на по ръба на зрителното им поле, които с течение на времето започва да засяга и централната част на зрението. Други оплаквания на тези пациенти могат да бъдат плаващи или подвижни миниатюрни частици в предната част на окото или проблясъци. Това състояние се лекува с операция, която има за цел да коригира неправилното положение на ретината и така се предотвратява ослепяването. В тази публикация ще разгледаме възможните причини за отлепване на ретината.

1. Инфекция на окото. Замъгленото зрение може да бъде признак на инфекция като розово око. Такива пациенти страдат от усещане за размазано зрение при мигане, тъй като лигавицата вътре в очите се повлиява от инфекцията. Зрението се възстановява само за няколко секунди, но при следващото мигане отново се получава слуз. Всяка инфекция на роговицата от типа на херпесите също може да породи този проблем.

2. Глаукома. Глаукомата е състояние на окото, което причинява голяма вреда на зрителните нерви и дори може да доведе за съжаление до пълната загуба на зрението, без пациентът да подозира за това. Това се случва, когато налягането на флуида се увеличава в очите. Внезапното замъглено зрение е признак за остра форма на глаукома. То е придружено от интензивна и устойчива болка и зачервяване на очите, неправилно нощно виждане, загуба на периферно зрение от двете страни на очите и пр. Някои хора виждат ореоли, когато погледнат към светлини.

3. Диабетна ретинопатия. Именно това състояние най-често може да се срещне при хора, които страдат от диабет, който е неконтролиран добре. Така може да се причини изведнъж кървене в ретината и размазано зрение. Това може да увреди зрението в дългосрочен аспект.

4. Други причини. Ако изведнъж се породи замъглено зрение само на едното око, възможно е това да бъде причинено от инсулт. В такива случаи останалите симптоми може да са главоболие, изтръпване на едната половина на цялото тяло, виене на свят, двойно виждане, замъглено виждане при четене или дори цялостна загуба на зрението. Има не малко вероятност това да е в резултат на стареене и присъщата за този процес макулна дагенерация. Размазването на зрението като нищо може да бъде причинено от физическо нараняване, хипертония и мигрена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!