≡ Menu

Три от най-известните сгради на Франк Гери

„Архитектурата трябва да говори за своето време и място, но междувременно да шепва за безвремие“

Собственият дом на архитекта в Санта Моника често се цитира като идеален пример за модерна архитектура. Къщата, която е реновирана през 1978 г. изглежда се е повлияла от прекараните съботи в магазина на дядо му за дървени материали, тъй като в нея е използван небоядисан шперплат, гофрирана ламарина и други привидно „утилитарни“ материали.

Работата, която е извършил по собствената си къща, е това което му е помогнало да получи признание от архитектурната гилдия. Гери в автобиографичен филм казва, че „ когато я купих, аз осъзнах, че трябва да направя нещо преди да се преместим да живеем в нея. Аз достигнах до идеята да изградя нова къща около старата.“ Гери започва със строителството, като основната му цел е да остави оригиналната къща непокътната и да изгради сграда в нея. Тази къща бе начина, по който Гери показа своята любов към изкуството и междувременно разкри развитието му като архитект.

Любовта му към Пикасо и към кубизма са ясно показани във формата на прозорците и телената огради, като тези елементи са често използвани в следващите му сгради, които му донасят световна известност и велико признание.

„Неко опита да започне“

Звездата на Торонто е представяна като “най-лесният и най-добър архитектурен шедьовър, който този град е виждал“. И Вашингтон пост заявяват, че „реалното изпълнение на Гери в Торонто е сложна смесица от стари пространства. Това не е така бляскаво като титаниевите криви, но от своя страна показва важността на проекта.“ Ню Йорк Таймс също показват своето възхищение пред твореца: „вместо да направи едно бурно творение, той изгради нещо, което може би е един от най-нежните му и хладнокръвни проекти. Тя е пример как може да се вдъхне нов живот в улегналите стари структури.“

„Вашата най-добра работа би била, когато изразите себе си. Сега, вие може да не сте най-добрия, но когато я завършите, вие ще се явите единствения.“

За тази сгради, великият архитект Филип Джонсън, който е пътувал до Билбао единствено за да я види, се е разплакал и провъзгласил Гери за „най-големия архитект на нашето време“. Това определено е голяма новина, имайки предвид, че тази сензация я изрича един от водещите световни архитекти. Списание Венити Фейр обявява Музея в Билбао за най-важната сграда в модерната архитектура.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!