≡ Menu

Франк Гери – най-важният архитект на нашето време

Франк Гери е роден през 1929 година в Канада. Той е носител на награда Притцкер и е обявен от списание Vanity Fair за „най-важният архитект на нашето време“.

Страстта на Гери към архитектурата е започнала още, когато е бил дете и е правел малки градове от парчета дърво с помощта на баба си. Заедно те са се забавлявали с часове, като са създавали малки, въображаеми къщи и футуристични градове на пода в хола. Малките парчета дърво идвали от магазина на дядо му, където той прекарвал съботните си сутрини. Изключително творческа личност още като дете, той прекарвал и голяма част от времето си рисувайки с баща си. А майка му е била тази, която го е въвела в света на изкуството. Според баща му той е бил истински мечтател и майка му през цялото време съзнателно го е подтиквала към това.

През 1947г. Франк се мести в Калифорния, където си намира работа като шофьор на камион и се записва в колежа в Лос Анджелис. В крайна сметка той завършва университета на Южна Калифорния за Архитектура, но това му отнема известно време докато намери своята истинска страст. Той се занимава с радио излъчвания и започва да учи инженерство, но твърди, че и в двете неща се е справял доста зле. Докато търси своите интереси и страсти, той си припомня колко обича изкуството и с желание посещава музеи, любува се различни картини и слуша музика – всички неща, с които майка му го е запознала като дете. Мисълта за дните, които е прекарвал с баба си, играейки и конструирайки къщи от дърво, са го насочили да се запише на няколко архитектурни класа.

През 1952г. той се жени за Анита Снайдер и през 1956г. той сменя името си на Франк О. Гери. През 1954г. Гери завършва с бакалавърска степен по архитектура в Университета на Южна Калифорния. През 1956г. той и семейството му се преместват в Кембридж, където той изучава градско планиране в Харвардския Университет, но напуска преди да се дипломира. Неговите основни идеи за социалната архитектура не са били реализирани. През 1975г. той се жени за панамката Берта Агилера, за която е женен и до днес. Той има две дъщери от първия си брак, и двама сина от втория.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!