≡ Menu

Уникални облицовки на стени с алуминиеви композитни панели

Естетическият вид на една сграда е толкова важен колкото и това как е облечен един човек. Така както по външният вид посрещаме човека, съдим и за обитателите на една сграда по нейната фасада. Освен обаче за красив и уникален външен вид когато се касае за облицовка и оформяне фасадата на една сграда, е нужно да се мисли за много други важни качества на облицовъчния материал. Фасадата на съвременната сграда трябва да е с отлична топлоизолация, пожаробезопасна и същевременно с гаранция за дълъг живот и устойчивост на атмосферните условия.

В това отношение алуминиевите композитни панели са едно сериозно постижение на съвременното строителство и са много предпочитани през последните години. Какво представляват всъщност тези панели и какви са техните предимства?

Алуминиевите композитни панели са плоскости съставени от висококачествени листове алуминий, между които има полиетилен. Това са своеобразни сандвич-панели, които са огнеупорни и силно издръжливи на всякакви атмосферни условия. Освен това те са много добър топло- изолационен материал и имат много добри звукопоглъщащи качества.

През последните години все повече представителни сгради като банки, молове, търговски и офис-центрове и други модерни сгради се спират точно на този тип облицоване на стените с цел постигане на максимален ефект в архитектурно отношение и същевременно енергоефективност.

Друго преимущество на този тип облицоване на външните стени на сградите е, че по този начин се създават така наречените вентилационни облицовки. Начинът на монтиране на алуминиевите композитни панели създава възможност на стените да дишат поради съществуването на въздушен слой между самата стена на сградата и панела. Това е съвременно технологично решение за създаване на красиви и уникални фасади,които създават вентилация.Този тип вентилация също спомага за добрата изолация и същевременно е от материал изключително издръжлив на UV лъчи, корозия и устойчив на силен вятър.

Монтирането и закрепването на алуминиевите композитни панели става сравнително лесно и не изисква специални климатични условия. За основа служат външните стени на сградата, на които те се закрепват механично посредством специална конструкция от носещи елементи.

Между стената и композитния панел се оформя своеобразен въздушен канал, по който се движи въздух поради разликата в налягането.Така се запазва вътрешната стена на сградата от външни атмосферни влияния като силен вятър и дъждове. Тази вътрешна циркулация на въздух по въздушните канали запазва и от силно нагряване на сградата през горещите летни месеци, а спомага за топлоизолацията й през зимата. Така се повишава сериозно нейната енергийна ефективност.

Алуминиевите композитни панели са облицовъчен материал, който освен практично, могат да бъдат и много красиво архитектурно решение за една сграда. Комбинацията от най-различни цветове и лесната им обработка дават възможност на архитектите за пълна свобода на въображението. Така всяка сграда или дори еднофамилна къща може да се превърне в уникално произведение на съвременната архитектура и същевременно да бъде енергоспестяваща.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!