≡ Menu

Ценни съвети за избора и закупуването на гуми

Производителността и безопасността на Вашия автомобил зависят от гумите, с които тя се движи на пътя. Навременната смяна на износените или повредени гуми е изключително важно.
Запознайте се с тези ценни съвети, споделени от експертите в търговията с гуми от нас, за да извлечете максимума от парите, които ще вложите при покупката на нови модели:

гуми
  1. Определете правилния размер. Размерът на гумата е посочен на нейните странични стени. Резервната гума също трябва винаги да съответстват на това, което е отбелязано в ръководството на производителя на автомобила.
  2. Възрастта е от значение, дори и при “новите” гуми. Гумата естествено се влошават с течение на времето, особено в горещите климатични области. “Рожденият ден” на гума се обозначава с четирицифрено число, изписано след последователност от букви, започваща с DOT, като се посочва седмицата и годината, в която е произведена. Например, ако пише 5009, това означава, че гумата е произведена през 50-та седмица на 2009 година.
    Производителите на автомобили препоръчват да сменяте гумите на всеки шест години, независимо от състоянието им. Тъй като някои магазини съхраняват стари гуми, проверете кода за възрастта, за да се уверите, че не се опитват да Ви продадат такива, които вече са на няколко години и много скоро ще имат нужда от подмяна.
  3. Научете жаргона. Гумите за “всички сезони” са популярен и чест избор за повечето шофьори. Моделите, наречени „високопроизводителни“ или „свръхвисокопроизводителни“, предполагат, че гумата има способността да се представя добре при по-високи скорости, но това не означава, че ще има голяма продължителност на живота. Дори напротив – такава гума вероятно ще се износва по-бързо.
  4. Помислете за гаранцията. Производителите често рекламират дълги гаранции за пробег, в зависимост от типа на гумите. Специалистите обаче казват, че всъщност шофьорите реално никога не получават такъв пробег. Колкото по-тежко е превозното средство, толкова по-малко трябва да очаквате, независимо колко добре шофирате.
  5. Следете налягането на гумите. Ако Вашият автомобил е произведен през 2008 г. или по-късно, има вероятност да е снабден със система за следене на налягането в гумите, която предупреждава, когато имат нужда от въздух. Недостатъчното налягане е не само опасно, но и ускорява износването на гумите.
    Повечето хора никога не проверяват налягането в гумите, а системата за следене дава предупреждение едва когато спада е с 25% или повече. Но по-малкото намаляване също влияе на износването на протектора и на живота на гумата.
    За да използвате гумите си по-дълго, отделяйте по пет минути всеки месец, за да се уверите, че те са достатъчно напомпани. Това, което е отбелязано на самата гума, е максимално допустимото налягане, а не това, което трябва да поддържате.
  6. Трябва да знаете как и къде да пазарувате. Гумите са скъпи, но ако имате късмет, можете да попаднете на отстъпки и промоции. Поради тяхната покупателна способност, големите магазини и складове за гуми продават на по-добри цени, в сравнение с малките квартални търговци. Струва си да проверите също и офертите в уебсайтовете.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!