≡ Menu

Що е то часовник хронограф?

Часовниците хронографи обикновено са с по-усложнено устройство и могат да работят едновременно като обикновен аналогов часовник и като хронометър. Тези две функции са основните и определящи за този модел часовници и може да ги познаете по допълнителните бутони, разположени отстрани на короната.

Единият бутон, позициониран на 2 часа, служи за стартиране и спиране на хронометъра, а този на 4 часа за изчистване на измерените стойности на хронометъра. Някои по-скъпи и усложнени модели могат да запаметяват междинни стойности на хронометъра с всяко повторно натискане на съответния бутон (много удобно за измерване на времена на различни обекти).

Доста характерна за тези модели е и дългата и тънка стрелка на основния циферблат, която показва измерените секунди при включен хронометър, а при изключен стои неподвижно, обикновено позиционирана на 12 часа. Други отличителни белези за хронографа са допълнителните малки кръгли скали или дисплеи за по-прецизно измерване на времето в стотни, минути и часове. Часовата скала е по-рядко срещана при хронографа, защото неговата фукция е да засича по-кратки времеви интервали от до 5, 10 или 30 мин., затова тя не е толкова използвана от майсторите на хронографа.

Първият хронографен механизъм е дело на французина Nicolas Rieussec, патентован от него през далечната 1822 г. От тогава до днешни дни хронографът се смята за задължителна функция в един луксозен и качествен ръчен мъжки часовник. Големите производители бързо се ориентират и, повлияни от нарастващия интерес към този тип аксесоари, създават редица свои серии часовници, акцентирани върху функцията хронограф. Днес тези модели се радват на силен интерес и намират приложение в редица спортни събития, като си имат свои ревностни почитатели. Подтикнати от голямата конкуренция в този сегмент на часовникарското майсторство, големите фирми производители се надпреварват да пускат на пазара все нови и нови часовници хронографи в най-различни форми и стилове, направени от различни материали, в стремежа си да задоволят всеки каприз на своите клиенти.

Повече информация за часовниците, видовете модата и този вид бизнес като цяло може да откриете в сайта: онлайн магазин за часовници.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!