≡ Menu

14 млн. лева спестяват газифицираните домакинства в България!

С приближаването на зимата все по-често се сещаме за високите сметки за отопление. В последните години цената на тока масово се увеличи заради по-скъпите енергоизточници, а хората все по-често започнаха да се замислят за алтернатива.

И в новия отоплителен сезон обаче, България запазва мястото си в листата на страните в ЕС с най-висок дял на използвана електроенергия и най-нисък дял на използването е естествено на газ за битови нужди. И въпреки значителната разлика в цените на природния газ и електричеството, родните потребители трудно предприемат крачката към газифицирането, въпреки че то осигурява по-голяма сигурност в планирането на месечните битови разходи, а според данни за миналогодишният сезон е спестило на родните домакинства респектиращите 14 млн. лева.

По данни на проведено проучване, ако жилището ви е 80 квадратни метра, сметките заплатени за потреблението му през отоплителния сезон ще са под 150 лева на месец, докато сумата, която ще се заплати от домакинство за електричество на жилище със същата площ е над 220 лв. Средно това е 400-500 лева по-голям разход на семейство през зимата, или приблизително една минимална заплата.

Някъде към 30% от годишната сметка за електричество се изразходва имено за не евтиното отопление през зимата. Според различни анализи най-много електроенергия за година харчат масления радиатор и бойлерът, а уреди като малките конвекторни панелни радиатори и вентилаторни печки средно издухват около 30 лв. за цялата година, следват така използваната готварска печка, климатиците, лампите с нажежаема жичка.

Истината е, че използвайки природен газ, хората не само спестяват от личните си средства, но намаляват и вредното влияние върху околната среда. От индустриалния портал признават като предимство не само това, че газификацията намалява разходите но и повишава енергийната ефективност и спазва нормите за опазването на околната среда. Според тях обаче, за момента пречка за масовото навлизане на природния газ в българските домакинства, си остава високата цена на оборудването и липсата на достатъчно информация за позитивите от газификацията. Според тях наличието на природен газ ще неименуемо ще привлече и инвеститорския интерес към България, което ще гарантира и разкриването на много нови работни места.

Все пак прогнозата изглежда оптимистична. Продължава да нараства цифрата на потребители, които са сменили електричеството с природен газ – над 30%, като най-голям брой газифицирани домакинства в България има в София, Стара Загора, Монтана, Варна, Велико Търново и Ямбол. До 2030 г. се предвижда 30% от всички домакинства в страната да използват евтина газ. “Природният газ не е единствената алтернатива на електричеството, но определено е най-добрият избор от към цена, ефективност и екологичност” по мнение на мениджър на онлайн портала.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!