≡ Menu

PPC реклама – Защо PPC рекламите са толкова популярни

Във времето без интернет, глобалната мрежа и PPC (Pay Per Click – Плащане При Клик) рекламите, рекламодателите, както и радио и телевизионните канали експериментирали с вид реклами наречени PPO – pay per order (плати на поръчка) и PPR – pay per response (плати при отговор). Но истината е че, тези концепции не били много успешни и никога не са били световно възприети и бързо изчезнали.

Тогава какво се е случило при появата на PPC рекламите? Какво е предизвикало този бум и огромен успех на световно използвания метод за реклама? Да отговорим на тези въпроси трябва да се върнем назад във времето и да проследим произхода на популярността на тези реклами. Трябва да погледнем невероятната история на добре познатата търсачка „гигант“ – Google, която е постигнала наистина огромно развитие за много кратък период от време.

„Приказката“ за Гугъл е страхотно четиво дори и днес. Започната от Лари Пейдж (Larry Page) и Сергей Брин (Sergey Brin), докато са още студенти в Станфорд, за много дълго време, въпреки че става изключително популярна и нараства феноменално, не им докарва приходи.

Разбира се, да се таксува използването на революционната търсачка не е правилният подход. Търсенето на начин за печалба приключва, когато вече Гугъл имат милиони уникални посещения дневно и компанията открива удобен начин за поставяне на реклами на страницата им, без да се натрапват.

Ясно е, че основателите на Google осъзнават рано в играта, това, което много други изпускат. Това, че въпреки, че много хора възприемат интернета като подобрение на телевизията, това въобще не е така, и даже, по-скоро, е подобрение на телефона повече от друго. Това лесно се доказва – докато по телевизията може лесно да се рекламира, рекламите в мрежата се избягват и се смятат за голяма досада, или даже нарушение на личното пространство. Това е главната причина PPC рекламите да станат толкова популярни толкова бързо, въпреки че такава концепция никога не е била успешна офлайн.

Google търсят начин да пренасят рекламни послания до огромната си публика, без да им ги натрапват, и им хрумва идеята да показват само такива реклами, които се базират на търсенията на потребителите в тяхната търсачка. Идеята е семпла, но гениална и значи, че търсещият дадени ключови думи ще получи два вида резултати – тези, които са резултат на неговото търсене, и тези от страни, които са реклами, тясно свързани със същата тема.

Следващият проблем, с който трябва да се справят е фактът, че на база на огромната посещаемост, която имат, би трябвало да таксуват твърде високо спрямо други места за онлайн реклама. Но евтиният онлайн маркетинг пазар не е свикнал с такива цени и няма как да ги приеме. И ето как се появяват PPC рекламите. Като таксуват рекламодателя, само ако някой „кликне“ върху тяхната реклама, потребителите нямат проблем с плащането на по-големи суми за реклама, щом някой все пак със сигурност е видял рекламата, насочил се е към нея и е посетил техният сайт. След създаването си, тази концепция набира популярност с огромни темпове и днес е най-популярният начин за рекламиране в мрежата. Дори докато четете тази статия, много фирми са се насочили към този вид реклама, тъй като така лесно могат да следят интереса на потребителите, търсенето на пазара и лесно могат да се нагаждат спрямо нуждите на масите – следователно да правят много по-голяма печалба от това, което са похарчили за реклама.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!