≡ Menu

Парфюми с ароматна композиция включваща пачули

Малко хора се интересуват от съчетанието на съставки, което прави любимият им парфюм наистина неустоим. В тази статия ще повдигнем завесата и ще разкажем подробности за една от често срещаните съставки в парфюмните композиции.

Пачули е храстовидно растение, което се среща предимно в Индия. Листата на екзотичния храст се използват за производство на етерично масло, което по-късно се включва в състава на редица парфюми. Предимно пачули се използва в уханията определяни като дървесни, флорални или мускусни. Разбира се, че най-предпочитано от парфюмерийните къщи е натуралното масло, но индустрията няма как да не произведе и синтетичен заместител на ценната съставка.

Името на растението пачули, произлиза от думата „patchai”, която буквално преведена означава „зелен“, „листо“. Смята се, че в миналото маслото от пачули се е използвало за предпазване на вълнените материи от молци и други насекоми. По-късно, когато растението е пренесено в Европа и Америка, маслото се свързва с хипи движенията. Именно тези факти носят погрешна лоша слава на ценната суровина. В днешно време обаче пачули е синоним на опияняващ и завладяващ аромат.

Любопитен факт за самото растение е, че неговият аромат събужда духа и концентрира усещанията върху самото тяло. Именно заради това си действие растението пачули е смятано за афродизиак. Дали е така не можем да твърдим със сигурност. Смята се също, че уханието подобрява притока на кислород към лигавиците, спомага за тяхното подхранване и овлажняване. Според изследване проведено сред британци, които се славят с „изискано обоняние“ ароматът на пачули навява усещане за успех, просперитет и увереност.

За тези от Вас, които все още не са се докосвали до сладкото, земно ухание на пачули ще направим няколко предложения за парфюми, които със сигурност ще Ви впечатлят с ароматна композиция:

  • Christian Dior Homme – традиционен пример как завладяващата нотка пачули прави уханието неустоимо. Духът на марката Dior е събран в този парфюм. В сърцевината на композицията царува ирисът, който е рядко срещан в мъжките парфюми. Пачули в съставът на този парфюм го прави още по-въздействащ, изискван и мъжествен. Цялостната композиция е определена като дървесна, цветна и луксозна.
  • Christian Dior Farenheit – аромат съчетаващ огнени и водни елементи в едно. Предназначен за хора с авантюристичен дух и свободолюбив характер. В началото се отваря със свежи цитруси – мандарина и грейпфрут. В сърцето на уханието се преплитат виолетки и сандалово дърво, а базата е подчинена на дървесните тонове на ветивер и пачули.
  • Giorgio Armani Si – ароматът е цветен, с топла дървесна основа. Предназначен за жени, които обичат да показват своята същност. Парфюмната композиция включва мека ванилия и екзотични плодове. Основата на омайващия парфюм е изтъкана от сладко пачули.
  • Givenchy Ange ou Demon Le Secret – този аромат от серията Ange ou Demon е съблазнителен и магнетичен, подходящ за всяка жена. Свежите нотки лимон и червена боровинка са умело съчетани с нежни бели цветя и чаени листа. Разбира се, в базата на парфюма е включено пачули, в комбинация с чувствен мускус и дървесни акорди.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!