≡ Menu

Почивка в Турция: Турска баня

Ако някога сте били в Турция, трябва да сте чували за Турска баня или Хамам. Турската баня е традиционна обществена баня, подобна на Римската баня. Истанбул е добро място да опитате Турска баня за пръв път (ако нямате тази възможност, посетете спа център). Анталия и други курорти също са подходящи за чужденци. Казва се, че има около 100 стари Османски бани, наречени Хамам в Истанбул, от които около 80 са все още в употреба.

Има малко съмнение, че популярността им ще продължи, тъй като недостигът на гориво прави ежеседмичното посещение на хамама привлекателно предложение. Степента на почистване, която осигурява турската баня, е далеч повече от това, което повечето от нас постигат чрез ежедневните си вани и душове. Както британски духовник е написал през 1930-та година по време на престоя си тук: За тях нечистотата на тялото е по- голяма ненавист от нечистотата на ума, измиването е толкова важно, че без него молитвата няма да има никаква стойност в очите на Бог!

Вашите възможности за къпане ще бъдат или самообслужване или традиционен вариант. Ако изберете самообслужване, ще се къпете с ваш шампоан, кърпа и сапун. Традиционния стил ще ви покаже истинското изживяване на турска баня, включително и масаж, но ще трябва да си платите.

Османските брачни договори постановявали, че съпругът трябва да дава пари на съпругата си за баня. Ако не успеел да направи това, това било предпоставка за развод.

Смесените бани не са разрешени, освен в някои от по-големите хотели. Наказанието за мъж, влязъл в женски хамам е смърт. Женските турски бани са възхитително релаксиращи места, с дебеличките, грознички масажисти в черни слипове, с колосални люлеещи се гърди, често пушещи цигари между клиентите. Голотата е нормална сред чужденците в женската турска баня. Тъй като най-вероятно ще посетите хамам само веднъж, вземете всичко което предлага офертата – търкане с груба ръкавица, за изчистване на мръсотия от тялото ви, особено от гърба, сапунен масаж, масаж на лицето и дори на краката. Дори и с всички екстри, цялото преживяване е ще е на забележително добра цена. Всеки получава гардероб за ценните си вещи. Мъжката турска баня, за разлика от женската, звучи доста по-скучно, с кърпи увити здраво около кръста.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!